Wat is vliegangst (aviofobie)?

Voor als je wat meer wilt weten over angsttherapie, lees het hier!

Wat is vliegangst (aviofobie)?

door Beheerder » di 02 nov 2010, 13:25

Vliegangst, ook bekend als aviofobie is een irrationele angst om te vliegen.

Er kunnen veel oorzaken zijn waarom je bang bent om te vliegen. Ben je bang voor gesloten ruimten, zoals een vliegtuig? Of komt je vliegangst door dat je je zelfbeheersing verliest door een traumatische vliegervaring; vliegtuigkaping, terrorisme, noodlanding en turbulentie zijn hier slechts enkele voorbeelden van.

Vliegangst is een fobie
Voor veel mensen is vliegen makkelijk te ontlopen. Ze ontwijken hun vliegangst met argumenten dat ze liever zelf rijden of met de bus gaan. Pas als je het er met elkaar over hebt dan kom je er pas achter hoeveel mensen eigenlijk last hebben; één op de drie mensen heeft vliegangst. Hier zitten ook mensen tussen die vliegen. Zo heeft een vliegtuigmaatschappij ooit eens berekend, dat zo'n dertig procent van de passagiers zelfs vliegangst heeft.

Vliegangst is een samenspel van: angst voor donkere ruimtes, hoogten, water, wantrouwen in techniek en piloten, en ga zo maar door. Maar aviofobie kan je niet ontvluchten in een vliegtuig. Je lichaam maakt in situaties die als bedreigend beleefd worden stresshormonen aan. Deze zetten ertoe aan om te vluchten of te vechten. Maar in een vliegtuig kan je niet meer doen dan gewoon blijven zitten. De stresshormonen worden omgezet naar lichamelijke spanningen en gedachtes.
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 240
Geregistreerd op: za 22 aug 2009, 10:40

Keer terug naar alles over angsttherapie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron
Web marketing Alkmaar