Straatvrees en pleinvrees: agorafobie

Voor als je wat meer wilt weten over angsttherapie, lees het hier!

Straatvrees en pleinvrees: agorafobie

door Beheerder » di 02 nov 2010, 10:37

Agorafobie, beter bekend als pleinvrees en straatvrees, is een psychische aandoening die onderdeel uitmaakt van verschillende angststoornissen. De naam is afkomstig uit het Grieks: agora betekent markt en fobos betekent angst of vrees. Oftewel angst voor open ruimten.

Vormen van agorafobie
Agorafobie is de angst om een vertrouwde en veilige omgeving te verlaten. Hierbij kun je denken aan angst voor open ruimtes of, situaties waar veel mensen bij elkaar komen. Ook reizen kan deze angst veroorzaken.

Gradaties van straatvrees en pleinvrees
Deze angst komt in verschillende gradaties voor. In de lichte gradatie ben je onrustig, maar je kunt je wel over straat. Je sociale contacten zijn verder normaal. In de ernstige gradatie trek je jezelf terug op de plek waar jij je vertrouwd en veilig voelt. En vermijdt je zoveel mogelijk contact met je omgeving. Dit kan soms jaren duren en leiden tot een ernstig sociaal isolement.

Paniekaanvallen
Je kunt ook last hebben van paniekaanvallen. In dat geval wordt de angststoornis gezien als een anticipatie angst. Een angst voor angst. In dit geval ben je niet bang voor open ruimtes of groepen mensen. Je bent vooral bang om weer een paniekaanval te krijgen. Deze angst zorgt er weer voor dat je bepaalde situaties gaat vermijden, waarvan je denkt dat je in paniek gaat raken.
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 240
Geregistreerd op: za 22 aug 2009, 10:40

Keer terug naar alles over angsttherapie

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 0 gasten

cron
Web marketing Alkmaar