Wennen aan relatie of bindingsangst?

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Wennen aan relatie of bindingsangst?

door ronny » ma 02 maart 2015, 15:45

Hallo,

Even mijn situatie schetsen: Ik ben 37 jaar en heb eigenlijk nog nooit echt een serieuze relatie gehad. Mijn relaties waren altijd van korte duur. Ik had van in het begin altijd al de indruk dat het niet zou blijven duren. Ik stond daar nooit echt bij stil; ik weet dat ik kieskeurig ben en dacht dat het dan gewoon 'de ware' niet was.

Een tweetal maanden geleden heb ik echter iemand ontmoet waarmee ik voor het eerst het gevoel heb dat het wel echt iets kan worden. Om één of andere reden duw ik haar echter steeds weg wanneer het te goed gaat. We kunnen een perfecte avond samen hebben en nadien bekruipt mij een soort angst. Ik ga haar hierdoor onbewust wegduwen, ga op de rem staan (door bvb afstand te nemen, geen/minder contact te willen, minder lief te zijn) waardoor zij zich uiteraard onzeker begint te voelen over mij en onze relatie. Het is alsof ik geen warme relatie mag hebben, dat er in mij iets blokkeert als het te goed gaat. Alsof ik mezelf onbewust geen 'gewone' relatie gun.

In eerste instantie dacht ik dat het voor mij gewoon wennen was aan een 'normale' relatie, dat ik het wat moeilijk had om mijn vrijheid op te geven. Maar volgens mij zit de oorzaak dieper, iets onverwerkt uit mijn verleden. Ik weet alleen niet wat want heb eigenlijk een zorgenloos leven gehad. In mijn jeugd (en later) heb ik nooit veel huiselijke warmte gezien/gehad van mijn ouders. Ik ben zeker dat ze mij graag zien maar zo'n zaken werden/worden nooit uitgesproken. Een knuffel krijgen gebeurde bij ons nooit. Mijn ouders liefdevol met elkaar zien omgaan, heb ik nooit gezien. Ik begin nu te denken dat ik mij daardoor onwennig voel bij een warme relatie... alsof dat onnatuurlijk is... . Ik weet echter niet of dat effectief de oorzaak is... .

Veel mensen worstelen met issues in hun leven die roepen om een oplossing. Dat kan soms een hele tijd duren en om de een of andere reden lukt het maar niet om er op eigen kracht uit te komen. Iets voor jou een psycholoog raadplegen? Lees hier meer over in de Psyned Blog Psycholoog Nijmegen
ronny
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: ma 02 maart 2015, 15:03

Re: Wennen aan relatie of bindingsangst?

door Psycholoog Zaandam » ma 02 maart 2015, 17:03

Hoi Ronny,

Dat kan zowel voor jou als voor de vrouw in kwestie niet makkelijk zijn.
Wel super knap dat je al zo naar binnen aan het kijken geslagen bent. En het is natuurlijk ook absoluut zonde als er een leuke relatie in zou zitten en je dit jezelf zou onthouden.

Er zijn direct een aantal vragen die mij gaan bezig houden zoals ervaart zij ook dat je op de rem trapt. Ook kan de soort angst die je bekruipt tijdens of na zo'n geslaagde avond een aanwijzing geven.
Dat je zelf aangeeft dat de oorzaak dieper zou kunnen liggen is natuurlijk wel iets om eens naar te kijken.

Uiteraard kun je een gesprek aangaan om eens wat dieper te graven.
Ik wens je en jullie alle geluk toe

Danielle
Psycholoog Zaandam
Psycholoog Zaandam
 
Berichten: 49
Geregistreerd op: ma 29 dec 2014, 12:20

Re: Wennen aan relatie of bindingsangst?

door Little Angel » do 14 mei 2015, 07:53

Hallo,

ik maak nu net hetzelfde mee maar sta aan de andere kant.
Mijn vriend heeft jouw leeftijd, heeft nog nooit een echt serieuze relatie gehad, woont al 11 jaar alleen. We zijn nu 1,5 j. samen, de eerste 3 maanden waren fantastisch, we waren verliefd en alles ging goed. Maar toen deze weg ging veranderde dit. Hij wou meer vrije tijd, wou wel bij mij zijn maar was zo graag alleen. Hij blokte ook gevoelens af, en als ik er over begon ontstond er ruzie, waar hij dan ook niet mee om kon. Onlangs hadden we een datum vastgesteld om te gaan samenwonen. Ik vraag er al een tijdje naar, maar hij stond er nooit met de volle 100 procent achter. Hij vertelde mij dat hij er bang voor was.
Nu enkele dagen later belde hij mij op om te zeggen dat hij liever alleen wil zijn. Hij ziet mij graag en wil niets liever dan samenwonen en bouwen aan een toekomst samen, maar hij kan het niet zegt hij. Wat moet ik hier mee doen? Volgens mij heeft hij bindingsangst? Hou zou jij willen dat je vriendin reageert op jouw onzekerheid? Ik heb de neiging om mij vast te klampen en heel de tijd over gevoelens te praten, omdat ik telkens denk dat het aan mij ligt, en wil dat we beiden gelukkig zijn. Ik wil een houvast hebben, zekerheid. Mijn vriend ook, maar krijgt er ook lichamelijke klachten door (hoofdpijn, maagpijn, stress), doordat hij zo bang is en dichtklapt.
Het is net zoals bij jou wel een hele goede stap om te beseffen dat je bang bent, en de oorzaak een diepere betekenis heeft. Heel veel succes in je zoektocht, hopelijk komen jullie er samen uit!

Groetjes,

Little Angel
Little Angel
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: wo 13 mei 2015, 20:04

Re: Wennen aan relatie of bindingsangst?

door Shelladley » za 06 jun 2020, 06:32

Here we offer you a fibromyalgia diet plan for free of cost.
Shelladley
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: za 06 jun 2020, 06:31

Re: Wennen aan relatie of bindingsangst?

door OlgaVasquez » vr 12 jun 2020, 14:16

Enkele tekenen van angst voor betrokkenheid:
Meldt u aan

Het is niet altijd gemakkelijk te herkennen wanneer een patroon van kortstondige relaties slecht dating-geluk vertegenwoordigt of wanneer het iets belangrijkers aangeeft.

Hier zijn enkele tekenen die enige duidelijkheid kunnen bieden:
Je wilt niet serieus daten
cpstest
Terloops willen daten en serieuze relaties vermijden, betekent niet automatisch dat je bang bent voor commitment. Mogelijk hebt u hier een reden voor of misschien heeft u er meerdere.

Maar als je consequent de behoefte voelt om dingen te be√ęindigen wanneer relaties voorbij het informele stadium beginnen te gaan, ook al vind je de persoon die je ziet leuk, heb je misschien een aantal onopgeloste commitmentangsten.
Je denkt niet na over de toekomst van de relatie

Op een bepaald moment in een relatie denken de meeste mensen er op zijn minst een beetje over na of de persoon met wie ze aan het daten zijn een goede match voor de lange termijn zou zijn.

Als ze geen toekomst kunnen zien, kunnen ze de relatie be√ęindigen en verder gaan. Maar sommige mensen denken helemaal niet na over de toekomst - en dat willen ze ook niet.

Er is niets mis mee om te willen genieten van wat je nu met een partner hebt. Maar een echt onvermogen of onwil om na te denken over de volgende fase van een relatie kan angst voor toewijding suggereren, vooral als dit een patroon is in je relaties.
Je besteedt veel tijd aan het in vraag stellen van de relatie

Misschien denk je na over de toekomst van je relatie. Je hebt sterke gevoelens voor je partner, voelt je verbonden en gehecht en geniet ervan samen tijd door te brengen. Toch kun je jezelf niet afvragen:

'Houden ze echt van me?'
"Wat gebeurt er nu?"
'Ben ik hier klaar voor?'
'Wil ik dat dit werkt?'

Het is heel normaal om jezelf af en toe dergelijke vragen te stellen, vooral als je echt om iemand geeft en hem niet wilt verliezen.
OlgaVasquez
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: vr 12 jun 2020, 14:12

Re: Wennen aan relatie of bindingsangst?

door alfred0809 » vr 19 jun 2020, 17:13

It’s not uncommon for people who avoid long-term relationships to hear they have commitment issues or a fear of commitment. Many people use these phrases casually, but in reality, commitment (and the fear of it) is often quite complex.

Commitment is a broad term, but it generally comes down to dedicating yourself to something for a long time, whether that’s a job, a goal, a city, or a relationship.

The concept of commitment issues, however, tends to come up most often in the context of romantic relationships.

Think you or your partner might have a fear of commitment? Here are some things to watch for:
alfred0809
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: wo 27 mei 2020, 07:59

Reader

door Marcosnunez » za 20 jun 2020, 10:51

Need your suggestions this time. This suggestion helping me to make my working level more important. I would like to find best online resume services which is really important to get as an instructions which you shared with me. This suggestion helping me the most.
Marcosnunez
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: za 20 jun 2020, 10:40


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron
Web marketing Alkmaar