persisterende chronische angst en arousal

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

persisterende chronische angst en arousal

door Baloutje1 » ma 19 jun 2017, 11:24

Beste psychologen,

Ik heb een vraag en zou het erg fijn vinden als u wilt meedenken.

Vanaf mijn jeugd 11-jaar ben ik altijd wat angstig geweest door gepest worden en onvoorspelbare thuissituatie, maar kon nog wel gewoon naar school. Ik had soms opvlammingen van angst bij situaties die nieuw waren zoals een nieuwe school of een kamp zoals brugklaskamp. Dan kon ik gewoon angstig en paniekerig worden totdat ik weer thuis was en dan doofde het uit (werd wel altijd opgehaald omdat het onhoudbaar was). Of t nou onveiligheidsgevoelens waren of sociale angst of combi dat weet ik niet. Mijn ouders hebben me vroeger helaas geen therapie aangeboden toen, terwijl ik altijd heb aangegeven dat het niet goed met me ging. Aangezien mijn ouders niet echt een signalerende functie hebben gehad ben ik met mn angst gaan overleven. Door nog meer gebeurtenissen die voor mij te overweldigend waren zijn mijn angstklachten nu chronisch, diffuus en persisterend. Ik slaap al jaren weinig, voel me gederealiseerd, tril de hele dag, zweet staat op mijn hoofd altijd, voel me extreem gespannen. Ik merk dat ik steeds minder kan hierdoor. Het is invaliderend geworden.

Het probleem is dat ik al best veel inzichten heb over mijn jeugd en heb best veel therapie gehad, zonder effect.

Wat zouden jullie als psychologen adviseren om te doen als de klachten niet meer situationeel gebonden zijn maar wel levensontwrichtend werken? Ik weet dat ik nergens bang voor hoef te zijn, maar dat maakt mijn angst niet minder. Heel gek.

Ik ben benieuwd naar jullie reactie want ik weet t even niet meer. Mijn huisarts weet t ook even niet meer. Het is onduidelijk of er een trauma speelt of dat ik gewoon een onbehandelde jarenlange angststoornis heb, of beide. Ben benieuwd vanuit jullie werk wat werkt uit jullie ervaring bij deze intensiteit van angst dat mijn lijf in elkaar getrokken is helemaal. Alvast vriendelijke dank!

met vriendelijke groeten,

Baloutje
Baloutje1
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: ma 19 jun 2017, 11:02

Re: persisterende chronische angst en arousal

door Team Psyned » vr 23 jun 2017, 11:36

Beste Baloutje,

Dank voor je bericht. Ik begrijp dat jouw klachten al je hele leven lang spelen, dan weer meer op het ene gebied, dan weer meer op het andere gebied, maar dat het nu eigenlijk chronisch en overal aanwezig is. Dat moet ontzettend zwaar voor je zijn.
Je geeft aan al veel therapie te hebben gehad, veel inzichten hebt gekregen, maar dat dit verder niet heeft mogen baten voor je angstklachten.

Ik zou als ik jou was vooral bij de huisarts een verwijzing vragen naar se specialistische GGZ om eens goede diagnostiek te laten uitvoeren. Zeker omdat je aangeeft niet helemaal zeker te weten wat het precies is. Wanneer er een helderder beeld van de klachten is, kan er vaak ook een duidelijkere behandeling gebruikt worden. In eerste instantie zou cognitieve gedragstherapie goed kunnen werken (omdat dit erg praktisch is en niet per se ver terug hoeft naar je kindertijd), maar ook zou je kunnen denken aan Acceptance en Commitment therapie. Meer informatie hierover kan je vinden op www.timetoact.nl

Tot slot zou een consult bij de psychiater er voor kunnen zorgen dat er mogelijk iets met medicatie zou kunnen gebeuren, waardoor je angstreacties mogelijk verminderen.

Ik wens je in elk geval veel sterkte en succes hierbij!

Hartelijke groet,

Team Psyned
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team Psyned
 
Berichten: 38
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:22


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Web marketing Alkmaar