Oxazepam

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Oxazepam

door BasPeeters » za 25 jul 2015, 08:09

Ik slik al twee maanden oxazepam. Eerst een per dag nu twee. Hoe groot is de kans op verslaving?

Groet Bas
BasPeeters
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: vr 24 jul 2015, 20:38

Re: Oxazepam

door Psycholoog Tilburg » di 28 jul 2015, 15:06

Beste Bas,

Ik ben psycholoog, dus heb zeker niet de medische kennis van een arts. Ik raad dan ook vooral aan om mijn antwoord meer te zien als iets wat je met je huisarts/degene die Oxazepam voorschrijft kan bespreken dan als 100% kloppend.

Bij Oxazepam is het lastig om precies te zeggen wat de kans op verslaving is, omdat die afhangt van de dosering en duur. Verder geldt dat het doel waarvoor je Oxazepam gebruikt vaak ook medebepaald wat er qua duur van gebruik wordt geadviseerd. Uiteraard kan een medisch specialist deze vraag beter beantwoorden en aangeven waar diens keuze (qua dosering en duur) op gebaseerd is. Er is een kans op middelenafhankelijkheid, maar het is niet zo dat dit sowieso gebeuren gaat.

Hieronder de tekst van het Farmacotherapeutisch Kompas over Oxazepam waar ik mijn antwoord op heb gebaseerd:

Waarschuwingen en voorzorgen
[...] Het risico van afhankelijkheid neemt toe bij hogere doseringen, een langere gebruiksduur en bij alcohol- en/of drugmisbruik in de anamnese. In verband met de risico's van afhankelijkheid, tolerantie en centrale bijwerkingen dient het gebruik als anxiolyticum te worden beperkt tot ten hoogste enkele maanden, als slaapmiddel tot 1‚Äď2 weken, maximaal 2 maanden. Om mogelijke onthoudings- en/of rebound-verschijnselen te voorkomen dient men bij staken van de behandeling en bij overschakeling van een lang op een kortwerkend benzodiazepine het oorspronkelijke middel uit te sluipen. Na uitsluipen 10‚Äď14 dagen wachten voordat men beoordeelt of hervatting van de behandeling nodig is. [...]
Psycholoog Tilburg
 
Berichten: 3
Geregistreerd op: di 12 mei 2015, 14:46


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron
Web marketing Alkmaar