Gewaardeerd worden

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Gewaardeerd worden

door Manon » vr 12 mei 2017, 18:18

Beste psycholoog,

Over heel veel zaken denk ik heel veel na.

Waar ik ook heel erg mee zit is 'tijd'. Heb het gevoel dat ik in de toekomst niet 'leef' in 2017.
Iedereen wordt ouder, mijn ouders  ook, leeftijdsgenoten gaan samen wonen en zijn bezig
met het krijgen van kinderen een gezin opbouwen, en ik zelf ook dat vlieg mij aan wi liever
naar het verleden kijken heb het gevoel dat anderen ook niet echt 'leven', maar komt misschien
ook dat ik daar zelf zo mee zit...Ik weet niet waarom ik dat eng vind, maar toch vind ik dat
en kijk ik meer terug ofzo weet niet goed hoe ik het uit moet leggen...

Zo heb ik tijdens mijn studie geen stageperiode in het Buitenland gedaan, omdat bij de voorlichting werd aangegeven dat je dan als ‘vrouw’ terug zou komen en op een of andere manier was ik bang nog meer mijn ‘onbevangenheid’ kwijt te raken. Misschien heel stom en heel raar, maar dat zet zich dan vast in mijn hoofd. Ook wil ik graag jong overkomen en door mezelf te ontwikkelen ben ik bang te volwassen te worden, maar daar moet ik vanaf van dat denkbeeld. Op deze manier mis ik ook een boel zoals een buitenlandse stage wat mij een heel tof avontuur leek. Zou graag met het punt jezelf ‘ontwikkelen’ relaxter om willen gaan.

Waar ik daarnaast heel veel over nadenk en moeilijk vindt is mijn studie: Wil er graag alles uit halen en mijn beste beentje voor zetten, maar voel me dan snel een ‘nerd’ (negatief) i.p.v. slim. Ik vind het lastig om me goed in zetten voor de studie als ik merk dat dit door andere studie genoten niet gewaardeerd wordt. Die doen bijv. net alsof ze hun studie niet boeiend vinden of in ieder geval iets minder hun best/op dat moment, zijn minder ambitieus of er is een andere reden. Dat kan ik natuurlijk lastig voor andere studie genoten invullen. Daarentegen ben ik daar ook weer tegenstrijdig in want mensen die heel fanatiek zijn irriteren mij ook. Denk dan ook snel ‘Doe even relaxt en maak je niet zo druk er zijn belangrijke dingen het komt echt wel goed’. Het lastige is dat ik de neiging heb om me heel erg aan te passen, omdat ik er heel graag bij wil horen, en dat voelt dan dubbel/moeilijk. Merk dat anderen die bijv. niet heel goed op school scoren, wel heel populair zijn en leuk gevonden worden(Zowel door studiegenoten en docenten) waardoor ik een beetje jaloers wordt omdat zij heel erg gewaardeerd worden wat voor mij ook heel erg belangrijk is..hun persoonlijkheid. Sowieso als je gewaardeerd wordt vanwege je persoonlijkheid maakt het (minder)/niet uit hoe je verder presteert voor mijn gevoel. Als ik het goed doe op school, maar wordt ‘buitengesloten’ of niet helemaal wordt opgenomen in de groep voel ik me alsnog heel onzeker als persoon/niet gewaardeerd.

Soms heb ik het gevoel dat het een soort balans is, dat als je goed studeert automatisch niet heel sociaal bent en andersom. Om me heen heb ik gezien dat mensen die eerder niet zo serieus namen met de studie dat die heel erg grappig gevonden werd door de omgeving en heel erg als sociaal beschouwd, waardoor ik het gevoel heb dat ik dan ook zo moest gedragen. Later werden ze meer serieus wat ik dan niet zo goed begreep. Sommige worden altijd leuk en aardig gevonden wat ze ook doen en daar kan ik niet zo goed tegen helaas.

Ook is het zo dat als ik niet mijn best doe en dus sociaal en leuk humoristisch etc. hopelijk gevonden worden dat mensen juist bij mij denken dat ik het niet kan of heel laks ben wat ook niet positief is. Als je vaak te horen krijgt dat je iets niet kan en mensen duidelijk laten merken dat ze geen vertrouwen in je hebben of mij ‘buitensluiten’ vind ik het lastig om te doen wat ik echt wil en begin ik ook te twijfelen aan mezelf, zoals bijv. mijn sociale vaardigheden. Het lastige is dat ik dat heel goed onthoud wie een nare opmerking heeft gemaakt en diegene het een jaar daarna vergeten zijn en geen idee hebben wat voor invloed een bepaalde opmerking heeft gehad…Sommige worden juist heel erg positief gestimuleerd of overgehaald om in het Buitenlandse stage te lopen, maar mij houden ze juist van alle kanten tegen waardoor ik ook niet het zelfvertrouwen krijg om ‘risico’ te nemen en daarbij te ‘groeien’. Bij andere mensen die ik als populair beschouw vinden ze dat alleen maar grappig en zien ze het meer als een heel sociaal iemand die minder zijn best of helemaal niet hun best doet…..maar ja op een gegeven moment moet je toch een keer serieus worden om iets te bereiken?
Ik vind het moeilijk dat mensen die ik zelf heel erg leuk vind mij niet leuk vinden.. Sommige mensen worden eigenlijk bijna altijd aardig gevonden en dat frustreert mij.
Heb het gevoel dat ik vanuit mezelf nogal saai ben. Als ik merk dat iemand mij niet leuk vindt en zij doen onderling bijv. minder hun best of maken grapjes onderling dan heb ik het gevoel dat er iets mis met mij is, want waarom zou ik er anders niet bij horen? Heb het gevoel dat ik moet aantonen dat ik sociaal ben door heel veel uit te gaan of bij een studentenvereniging te gaan of niet mijn best te doen voor de studie want anderen die dat ook niet doen worden vaak ‘leuker’ gevonden als persoon. Als iemand anders die er wel bij hoort minder aan studie doet en de anderen dat waarderen/ grappig vinden heb ik de neiging omdat ook te doen want heb dan het gevoel dat het zo hoort in plaats van mijn best te doen. Mijn vraag is hoe ik hier mee om kan gaan. Ik vind het lastig dat als ik bepaalde keuzes maak het gevoel dat ik als persoon niet gewaardeerd wordt waardoor ik in de knel kom en me er niet goed bij voel. Kan het helaas niet heel goed uitleggen…

had het graag korter willen houden, maar helaas niet gelukt.

Vriendelijke groetjes Manon
Manon
 
Berichten: 5
Geregistreerd op: vr 12 apr 2013, 12:48

Re: Gewaardeerd worden

door Team Psyned » vr 19 mei 2017, 12:29

Beste Manon,

Uit je verhaal begrijp ik dat je veel bezig bent met wat anderen van je vinden. Je geeft aan bepaalde dingen belangrijk te vinden (bv. je beste beentje voorzetten voor je studie), maar dit niet te willen laten zien omdat anderen dan (negatief) over je zullen oordelen. Ik ben heel benieuwd waar deze angst voor beoordeling vandaan komt. Is er een bepaalde gebeurtenis geweest waarop je bent beoordeeld om wie je bent of om een bepaalde keuze die je hebt gemaakt?

Ik wil je in ieder geval het volgende meegeven: er zullen altijd studiegenoten zijn die zich niet lijken in te zetten voor studie, maar die wel erg sociaal vaardig zijn en om die reden erg gewaardeerd worden. Ik kan me voorstellen dat je het idee hebt dat daar een soort balans in zit: óf je bent slim en niet sociaal geaccepteerd - óf je bent niet zo slim en wel sociaal geaccepteerd. Ik denk echter dat het veel minder zwart-wit is dan jij momenteel denkt. Probeer dat eens te ontdekken binnen jouw omgeving en probeer wat genuanceerder over personen te denken: Is iedereen onder te verdelen in één van deze categorieën? Hebben alle 'slimme' studiegenoten geen sociale contacten? Houdt geen enkele 'sociale' studiegenoot zich bezig met studeren? Hebben de 'sociale' studiegenoten ook bepaalde eigenschappen die jij niet zo leuk vindt?

Ik merk ook dat je erg negatief over jezelf denkt en erg onzeker over jezelf bent. Veel mensen die dit herkennen zijn, net als jij, erg goed in het focussen op negatieve kanten van zichzelf en zijn zich niet bewust dat er ook veel positieve kanten zijn. Jouw zelfbeeld (hoe je over jezelf denkt) is momenteel scheef verdeeld naar de negatieve kant en het is belangrijk dat je een realistischer zelfbeeld gaat ontwikkelen. Een reëler zelfbeeld, waar ruimte is voor zwakke en sterke kanten, immers heeft iedereen die. Ik wil je dan ook vragen om de komende tijd ook na te denken over positieve en sterke kanten. Hieronder een aantal tips daarvoor:

- Benoem wat je mooi, goed of positief aan jezelf vind, schrijf dit op.
- Noteer je successen.
- Oefen door elke avond iets positiefs over jezelf te zeggen.
- Ga ervan uit dat we allemaal onze sterke en zwakke kanten hebben.
- Denk “ik hoef niet perfect te zijn”.
- Wees realistisch!
- Kom voor je eigen mening en je eigen behoeften op.
- Denk genuanceerder; bijvoorbeeld “Piet is heel technisch en heel handig maar ik vind hem
niet zo aardig” of “Janneke is een enthousiast persoon, maar ik vind haar niet zo slim”.
- Durf risico’s te lopen. Het contact wordt hierdoor veel levendiger. Laat je niet belemmeren
door onzekerheid of angst. “doe eens gek”.
- Sporten, dansen , kortom fysiek bezig zijn versterkt je zelfbeeld.
- Loop rechtop en kijk anderen aan.

Ook wil ik je vragen na te denken over dingen die jij belangrijk vindt in het leven. Wat zijn waarden die je na wilt streven (zoals je best doen voor je studie)? Als je voor jezelf besluit dat dit iets is wat voor jou heel belangrijk is, kun je hopelijk het oordeel van anderen wat meer loslaten. Het is een mooie en belangrijke eigenschap om voor je eigen behoeften en waarden op te kunnen komen!

Als laatste lees ik dat je erg angstig lijkt voor de toekomst en het concept 'volwassen worden'. Wat vind je hier zo eng aan en hoe komt het dat je zo graag jong wilt overkomen? Heeft dit ook met je zelfbeeld te maken? Ik vind het lastig je hierin een goed advies te geven, dus ik wil je vooral aanraden bij jezelf te rade gaan waar dit vandaan komt en wat je nodig zou hebben om deze angst wat meer los te laten.

Mocht het lastig zijn om hier zelf mee aan de slag te gaan: een psycholoog zou je zeker goed kunnen helpen, mocht je daar open voor staan.

Veel succes gewenst!

Hartelijke groet,
Carmen
Psycholoog Zaandam
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team Psyned
 
Berichten: 30
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:22

Re: Gewaardeerd worden

door Manon » ma 05 maart 2018, 12:11

Hallo,

Het is lastig aan te geven, want mijn herinneringen zijn natuurlijk gekleurd door mijn eigen oordeel. Het zijn vaak momenten die inens in me opkomen en die bijvoorbeeld een verdrietig gevoel geven. Op de middelbare school kon ik mezelf niet goed laten zien, omdat ik werd gepest. Er zijn ook veel mensen in de familie die altijd negatief over mij zijn. Ook medestudenten hebben vaak kritiek geuit wat ik voor vervolgopleiding of tijdens de opleiding zou doen. Ze gaven aan mij nergens geschikt voor te vinden dus dat geeft dan ook niet echt een heel fijn gevoel. Ook zorgden de negatieve opmerkingen dat ik geen nieuwe dingen aan durfde te gaan. Bij een jubileum krijgt mijn broer alle lof toen hij de filmpjes presenteerde, maar aan mij werd gevraagd of ik ook wat gedaan had en een andere oom of ik ook wel wist hoe iets werkte op een ironische manier waardoor ik geen goed weerwoord had. 10 jaar eerder gebeurde hetzelfde ook bij een jubileum van mijn ouders. Het doet me zeer, want ik had wel er wat aan gedaan, maar dat presenteren deed ik alleen niet, dat lijkt mij ook niet verplicht. Helaas had mijn broer achter mensen aangebeld voor het cadeau en stond alleen zijn naam op het kaartje waardoor het leek alsof hij alles gedaan had. Nu houd ik niet zo van presenteren en is mijn broer daar goed in en heeft hier in ervaring. Door bovenstaande voel ik me heel ongemakkelijk want als ik dan presenteerde was de druk om het dan goed te doen zo hoog, omdat ze anders denken ‘ooh zij kan er niks van zie je wel’. Het voelt wel dubbel, want vind zelf niet dat ik perse moet presenteren om aan te tonen dat ik ook een leuk persoon ben of mee heb gewerkt, en het is ook niet echt mijn ding, maar het voelt dan wel alsof ik voor 100 procent afgekeurd wordt. T oen ik 24 was begon ik met een hbo studie wat ik een hele fijne stap vond en ook geen spijt van heb. Mijn oom reageerde toen gelijk ooh maar dan ben je al oud als je klaar bent? En ook als ik tentamens leer altijd negatief reageren dat het niet veel voorstelt en als ik een keer wat negatiefs over mijn studie zei dat ik dan beter had kunnen werken… Als ik dan later bij een andere student lees dat andere mensen ook twijfels hebben over hun stage in het Buitenland en dat ie door een docent is gesteund om te gaan, omdat die docent vertrouwen in hem/haar heeft waardoor degene toch het avontuur is aangegaan vind ik lastig. Bij mij wordt gewoon aangegeven dat ik het niet moet doen en dan wil ik het juist wel waardoor ik heel erg moet verantwoorden en bewijzen waarom ik het dan wil. Het voelt niet fijn als iemand geen vertrouwen in je heeft, terwijl er wel begrip is voor een ander met twijfels. Als ik naar het Buitenland moet omdat ik verlegen ben, dat is bijvoorbeeld ook wel eens gezegd op een andere school, zodat ik mezelf kan ‘ontwikkelen’ dan wil ik juist niet, omdat naja dan is het net alsof ik dat moment niet goed genoeg ben.

Via internet heb ik voor mezelf uitgezocht waar studenten tegen aan kunnen lopen tijdens de studie. Daar ben ik achter gekomen dat het niet is dat ik de scriptie niet kan, dat ik de vaardigheden bijvoorbeeld niet bezit om te ‘plannen’, niet goed genoeg kan ‘schrijven’. Heb wel wat moeite om structuur aan te brengen en schrijven gaat echt niet perfect, maar dat is niet het grootste obstakel waar ik voor mijn gevoel tegen aanloop. Het schrijven van mijn scriptie lukt naar mijn gevoel niet, omdat ik het gevoel had en heb dat het ‘not done’ is om bijv. je best doen tijdens de studie, omdat je dan jezelf ‘niet’ populair maakt en er dus niet bij hoort. Aangezien anderen vaak hun best niet deden dacht ik dat ‘niet je best doen’ hoort bij ’t studentenleven. Dan heb ik het gevoel dat ik raar ben, omdat ik dan wel mijn best doe? Dan heb ik het gevoel dat ik het gedrag vertoon wat niet moet, wat niet hoort. Tijdens de studie houdt het me erg bezig wat mijn positie is in de groep. Als je minder populair bent denken mensen dat je minder sociaal vaardig bent waardoor anderen gaan denken dat je niet helemaal jofel bent en willen dan liever niet met je omgaan. Laatst zei ook dat meisje in de projectgroep dat het jammer is dat de communicatie niet goed verliep, omdat de afspraken niet waren nagekomen, maar dat ze vaker had samengewerkt met mensen die heel gezellig en spontaan zijn, maar dat ze vaak wat chaotisch zijn. Nu wil ik graag gezellig en spontaan zijn, maar dat vindt ze van mij niet, kom heel saai en serieus mijn afspraken na, maar verder ben ik meer stil/verlegen op school..naja. Een ander voorbeeld is dat ik het lastig dat ik bijv. geen zin had om soc. Zekerheidsrecht nog een keer te leren, maar et lastig vond om te leren dat voor mijn gevoel een medestudent ook niet zou leren terwijl hij m toen met een tiende erbij na de bespreking gewoon voldoende had. Ik had niet veel zin om soc/. zekerheidsrecht voor 2e x te leren wie wel, maar het was vooral, omdat ik dan denk hoe vaak moet ik niet leren om aardig gevonden te worden. Ik vind veel mensen leuk, Maar zij vonden mij niet leuk terwijl anderen wel leuk gevonden wordt..Er zijn ook mensen die zich blijven aanpassen waardoor ze er later bij horen, maar op een of andere manier lukt dat bij mij helaas niet….Sommige worden wat ze ook doen of ze nu wel of niet iets doen altijd geaccepteerd en hoeven zich niet te verantwoorden, voor zichzelf op te komen. Een medestudent die ook langer over studie heeft gedaan hoeft zich niet te verantwoorden en als ze het haalt en verder studeert wordt gewoon altijd positief over gedaan. Bij mij voel ik me bijna gelijk niet meer op mijn gemak als ik ook maar een onvoldoende haal. Vindt het lastig, want een ander wordt heel erg grappig gevonden hoe hij/zij doet als persoon doet, maakt een ander altijd aan het lachen. Dat voelt zo rot dat ik er niet meer uit kom en het wil begrijpen en het gevoel dat ik minder aan studie moet doen, zodat net als bij hen het nonchalante, ironische en ‘leuke’ meer naar voren komt. Het geeft echt een rotgevoel. Niemand die alles wat ik doe waardeer/leuk vind..Als ik m’n best doe net als een medestudent word ik gezien als nerd en niet oké als persoon en medestudent wordt dan als hij nu wel of niet zijn best doet gezien als oké als persoon en prima dat hij goede resultaten haalt. Ook is het zo dat in het studentenleven iemand die veel uitgaat als positief gezien wordt en als iemand ie van het leven geniet dus als je braaf studeert en gelijk uitgaat is dat niet een wild studentenleven er op na houden. Als je te serieus met je studie bezig bent had ik het gevoel dat ik moest uitgaan, want anders laat je toch zien dat je niet heel sociaal bent etc. Hoe meer je uitgaat, hoe meer sociaal je wordt gezien en als iemand die van het studentenleven geniet. Krijg tegenstrijdige en dubbele gevoelens en dan raak ik de weg kwijt qua gevoelens waardoor ik nooit leuk genoeg ben als persoon en lukt het studeren niet… Ik zou graag hard wil leren, maar iets houdt me tegen, omdat ik dan het gevoel heb niet leuk genoeg te zijn...

Als familie vraagt waarom het afstuderen nog niet klaar is of waarom het nog niet wil vlotten weet ik niet goed wat te zeggen. Het lijkt me dat ik moeilijk kan zeggen dat anderen ‘populairder’ waren toen ze niet voor studie deden dat ze dan als persoon gewaardeerd worden. Omdat het merendeel van de studenten langer over studie doet om meerdere redenen natuurlijk krijg ik het gevoel dat dat de ‘norm’ is ,dat dat normaal is. Anderzijds schaam ik me ook weer voor mijn studievertraging en had het volgens mijn ‘kunnen’ niet gehoeven. Maarja hoort ook weer bij het studentenleven. Tuurlijk snap ik best dat mensen soms langer van het studentenleven willen genieten, maar helaas als ik een tentamen niet haal wordt dat gelijk gezien alsof mij iets mankeert. Het voelt zo oneerlijk dat als ik even minder presteer op school dan volgens hen ‘hulp’ nodig heb, terwijl zij zonder problemen mogen aankloten onder het mom van pubertijd en nog ‘geaccepteerd’ worden als persoon ook. Het lastige is als het schrijven van de scriptie een keer goed gaat, in de goede sfeer zit dat ik bang dat het dan weer mis gaat.

Als je er ‘middenin’ zit is het veel heftiger, zeer intensief en is het veel moeilijker om je niet iets van je medestudenten iets aan te trekken… Via internet heb ik gezien dat je verschillende typen studenten hebt. Zou zelf bijvoorbeeld wel de ‘sfeermaker’ willen zijn en niet de brave stille ‘harde’ werker, maar ik wil ook populair zijn, niets kunnen doen en alsnog geaccepteerd worden… lastig dat ik bijvoorbeeld er op afgerekend wordt maar een andere ‘luie’ student leuk om gelachen wordt en als persoon wel gewaardeerd wordt en er prima mee weg komt. Een student die meer is op zijn studentenvereniging komt in een projectgroepje met zijn vriendin prima mee weg terwijl als dezelfde student er minder bij hoorde niet zo makkelijk mee weg komt? En als je altijd vooraan zit wordt je geassocieerd als iemand die saai is en te streberige studenten hebben maken vaak negatieve opmerkingen onder elkaar. Hoe kan ik leren omgaan met al die verschillende studenten en toch mijn eigen ding doen zonder het gevoel als persoon ook geaccepteerd te worden?

Greetz,

Manon
Manon
 
Berichten: 5
Geregistreerd op: vr 12 apr 2013, 12:48


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

Web marketing Alkmaar