Gedachten zien

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Gedachten zien

door bjorn de cuyper » za 21 apr 2018, 15:10

Last van veel gedachten die door mijn hoofd gaan, beelden eigenlijk. Je ziet bv. personen of beelden/gedachten.Je ziet ze niet werkelijk staan naast je of zo gewoon in gedachten.. Druk in het hoofd gevoel en ik voel mij dan onrustig worden, omdat ik denk dat het niet normaal is. Huisarts meld dat het normaal is. Iedereen heeft dit meld hij, zijn soort dag dromen. Is dit zo? Je bent wel en blijft bewust/alert van alles om je heen. Ik maak mij zorgen dat het niet normaal is. Hoop enkel van wel. Aangezien er mensen zijn die dit ook hebben.Komt ook meer voor bij het autorijden en wanneer ik echt moe ben of wordt.

Je ziet echt wel alles om je heen en bent bewust ervan.Enkel je gedachten/beelden komen precies zo op je af
Als psycholoog heb je dit misschien al eens gehoord of is het juist gewoon normaal.Maar is het ik die alle prikkels zelf versterk door de angsten voor van alles.

Concreet gewoon uw gedachten die opkomen.Bvb hebt naar een serie gezien en je herinnerd opeens één van de acteurs ziet die dan in uw gedachten of een familielid of item.Is dit normaal? Moet melden ook zeer moe te zijn.

Dank je om dit even te bekijken.
bjorn de cuyper
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: za 21 apr 2018, 15:06

Re: Gedachten zien

door Team Psyned » di 22 mei 2018, 09:50

Beste Bjorn,

Wat ik in jouw vraag terug lees is veel onzekerheid over of je wel 'normaal' bent als je bepaalde onwerkelijke beelden ziet. Eigenlijk is daar een heel simpel antwoord op: ja.

Zoals de huisarts ook al heeft aangeven is het normaal om soms met je gedachten in een soort van fantasiewereld te zijn, je bent dan aan het dagdromen. Er bestaan twee soorten van dagdromen, namelijk de innerlijke monologen en het ontsnappen in je eigen fantasiewereld.

De eerste vorm, de innerlijke monologen, komen voortdurend voor. Het is een soort 'stemmetje' in je hoofd. Dit stemmetje denkt bijvoorbeeld: ik heb honger / ik heb dorst / welke kant moet ik op / van wie is die hond / enzovoort. Iedereen heeft dit stemmetje, maar bij iedereen is deze anders.

De tweede vorm is het ontsnappen in je eigen fantasiewereld. Hierbij blijf je eigenlijk doen wat je aan het doen was, maar ben je in je gedachten heel ergens anders. Op dat moment ben je bijvoorbeeld een film aan het kijken maar denk je aan een gesprek wat je eerder op de dag hebt gehad. Dit gesprek zie je dan voor je, ondanks dat je naar de film kijkt. Op zo'n moment ben je even met je gedachten ergens anders en kan je bijvoorbeeld de film niet meer goed volgen.

Het is algemeen bekend dat je sneller gaat dagdromen als je moe bent of slecht slaapt. Je brein is dan automatisch sneller afgeleid van de taak die je eigenlijk aan het verrichten was. Dagdromen duurt over het algemeen maar één tot twee minuten per keer, maar voelt vaak aan als veel langer.

Dagdromen is iets wat iedereen doet. Bij de een komt het echter vaker voor dan bij de ander. Mocht je meer willen lezen over dagdromen, is dit een handige website: https://www.dokter.nl/nieuws/slapen/is- ... nschuldig/

Ik hoop je hiermee voldoende te hebben ge√Įnformeerd.

Met vriendelijke groet,
Britt
PsyNed
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team Psyned
 
Berichten: 38
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:22

Re: Gedachten zien

door bjorn de cuyper » di 22 mei 2018, 09:55

GEachte

Dank u echt hartelijke dank!
U heeft mij gerust gesteld!

Dit is echt top en ben zo opgelucht :-)

Zeer dankbaar!

Mvg

De Cuyper Bjorn
bjorn de cuyper
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: za 21 apr 2018, 15:06


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Web marketing Alkmaar