Bijrijderangst

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Bijrijderangst

door Nick19 » di 19 maart 2013, 09:57

Beste psychologen,
 
Ik ben een jongen van 19 en zit al een paar maanden met een angst. Eind december onderweg naar de vakantiebestemming in de Alpen een ongeluk gehad midden in de nacht.
 
Op het moment van het ongeluk reed ik niet. Ik zat op dat moment achter de bestuurder. We reden op de middelste baan. Ik zag plotseling dat wij een auto snel van achteren naderde. Ik dacht dat bestuurder dit ook had opgemerkt.  Dit bleek niet zo te zijn. Toen we nog maar op een afstand van ongeveer 30 meter reden sloeg ik hem op zijn schouder en riep ik stoppen. Dit mocht helaas niet meer baten, want het snelheidsverschil was zo groot, dat we niet meer voldoende konden uitwijken. We raakte onze voorganger 2 X en zij sloegen over de kop. Wij konden onze auto veilig aan de kant zetten en kwamen erachter dat iedereen ongedeerd was. We hebben uiteindelijk onze reis vervolgt.
 
Op de terug reis reed dezelfde persoon weer, we waren pas net vertrokken of we waren onze spiegel al bijna kwijt, omdat we een botsing van spiegels tegenelkaar hadden.
 
Nu merk ik nog steeds de gevolgen van het ongeluk, wanneer ik naast/achter een bestuurder zit. Ik stel iedere keer de vraag in mij zelf af of hij alles wel in de gaten heeft wat er gebeurd etc. Wanneer de bestuurder dicht achter een auto zit of een object nadert met een hoge snelheid, heb ik de angst dat er weer een ongeluk gebeurd, omdat hij iets niet in de gaten heeft of dat hij te laat reageert.
 
Mijn vertrouwen is dus erg laag in de bestuurders waarbij ik in de auto zit, omdat ik zelf dan geen controle heb om in te grijpen. Afgelopen donderdag zat ik bij iemand in de auto die constant zat te bumperkleven en te hard reed. Nadat ik de auto uit was zat ik nog even in de nasleep van mijn angst. Dit was wel een erg extreem geval.
 
Ik zie er soms tegenop om een auto in te stappen en ik kan er dan een poos over piekeren (vaak is dit een dag van te voren). Ik stap uiteindelijk toch gewoon iedere keer zonder gezeur en gezeik naast/achter een bestuurder in de auto. Ik heb niet iedere rit namelijk last van mijn angst en niet voor iedere rit zit ik te piekeren. Als ik merk dat ik angstig word dan ga ik snel wat anders doen in de auto (bijvoorbeeld op mijn mobiel foto’s kijken). Als ik angst heb dan wordt ik onrustig en lijkt het net of mijn bloeddruk omhoog schiet.
 
Ik zou graag goede tips willen krijgen hoe ik ermee om kan gaan en hoe ik de bestuurders weer kan gaan vertrouwen.
 
Met vriendelijke groet,
Nick19
 
Ben jij op zoek naar een psycholoog in Rotterdam? Kijk dan even op: Psycholoog Rotterdam
Nick19
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: di 19 maart 2013, 09:49

Re: Bijrijderangst

door Psycholoog Delft » vr 29 maart 2013, 13:11

Hoi Nick,

Hier aantal tips, mochten deze niet helpen dan kan je het beste hulp vragen bij een psychologisch centrum gespecialiseerd in angst die je snel kunnen helpen.

Allereerst exposure, het ondergaan van waar je bang vor bent. Dit doe je al, ga ermee door!
Een andere tip is ga ontspanningsoefeningen doen, waarbij je je lichaam van top tot teen gaat aanspannen en ontspannen.
Gebruik goede gedachten ipv slechte gedachten, zoals ik ben veilig in plaats van er gaat weer iets gebeuren. Zoek goede gedachten die je ook echt gelooft.

Succes gewenst!

Psycholoog Delft
Psycholoog Delft
 
Berichten: 25
Geregistreerd op: wo 11 apr 2012, 09:53

Re: Bijrijderangst

door HowardSilk » wo 27 nov 2019, 18:00

Zoals ik u heel goed begrijp, hou ik ook niet van mensen die voortdurend naar me kijken in het openbaar vervoer, voor mij is het verschrikkelijk en altijd leidt tot een groot aantal verschillende gedachten, dat is waarom ik eenmaal samen kwam en kocht een auto en was zeer gelukkig, maar op een dag toen ik ging naar het eiland Ibiza, ik was zeer comfortabel aankomen in het openbaar vervoer, maar een beetje later, leerde ik dat ze een service Autoverhuur op auto huren ibiza, dankzij welke ik erin geslaagd om dit soort probleem op te lossen, dus als je een angst voor het openbaar vervoer,, dan adviseer ik u om uw aandacht te besteden aan deze prachtige dienst
HowardSilk
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: wo 27 nov 2019, 17:59


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 2 gasten

cron
Web marketing Alkmaar