angst voor kanker

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

angst voor kanker

door Paul1.sim » do 20 sep 2018, 07:27

Hoi,

Mei 2017 bij uroloog op verdenking prostaatkanker. Echter waardes van het bloed waren goed daarom geen verder onderzoek. Pas 3 maanden later afspraak opnieuw bloedprikken voor verkrijgen actuele waarden. Ze waren nu verhoogd. MRI gaf verdachte plekken. Biopten echter lieten gelukkig alleen ontsteking zien.
Vanaf bezoek huisarts in mei 2017 tot uiteindelijk goede uitkomst biopten in januari zaten bijna 9 maanden.

Volop spanning gedurende deze periode. Ik was ook teleurgesteld in mijzelf vanwege de redelijk veel slapeloze nachten. Ik heb gewoon doorgewerkt maar de ervaring en lange tijd van onzekerheid maakte het leven niet vrolijker. Blijdschap en opluchting waren groot bij goede uitslag. Echter een knagend angstgevoel voor de toekomst stak de kop op. Net of het onbezorgde leventje voorgoed voorbij is/was.

Vraag: Het angstgevoel blijft. Hoe ga ik om met een soortgelijke situatie in de toekomst? Normaal dat het angstgevoel blijft hangen terwijl de uitslag van het onderzoek goed was?
Paul1.sim
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: do 20 sep 2018, 07:11

Re: angst voor kanker

door Team Psyned » ma 28 jan 2019, 10:29

Beste Paul1.sim,

Jeetje wat zal jij een aantal spannende maanden hebben beleefd. Ik moet zeggen dat ik het fijn vind dat er onderzoek is geweest en de waardes goed bleken. Wel kan ik me voorstellen dat je na deze periode ontzettend bang bent om dit opnieuw te beleven. Dat begrijp ik al te goed, het is ook niet niks wat je hebt meegemaakt. We weten allemaal wat kanker met je kan doen.

Je vertelt dat je zeer teleurgesteld bent geweest tijdens deze periode in je zelf. Het is ook een klap om te verwerken op dat moment. Je vertrouwt je lichaam niet meer. Je bent gezond en in een keer te horen krijgt dat zoiets vervelends misschien wel in jouw lichaam kan zitten, kan je enorm gek maken.

Het is heel normaal om nog steeds onzeker te zijn over je lichaam en om nog de angsten te hebben waar je in die tijd bang voor was. Je hebt hier geen controle over. Probeer op het moment dat je enorm bang bent voor de kanker te denken aan positieve gedachten. Je hebt angst om ziek te worden, maar je bent onderzocht. Het is dus niks. Probeer zoveel mogelijk positieve gedachtes omhoog te krijgen en probeer hier ook een beeld bij in te beelden. Hoe ziet het eruit? Hiernaast kan het je ook helpen om te gaan bewegen. Probeer lekker je hoofd leeg te maken tijdens het sporten.

Ik zou je aanraden om eens met een psycholoog te gaan praten. Een psycholoog kan je helpen om de spannende 9 maanden die je hebt beleefd een plekje te kunnen geven en hoe je hier in het vervolg beter mee om kunt gaan. Neem eens een kijkje op www.psyned.nl. Je kunt kijken naar onze psychologen en wellicht zit er een psycholoog bij waar je graag een afspraak mee zou willen maken. Je kan ons ook bellen op 085 401 47 21. Dan kunnen we even met je meekijken welke psycholoog het beste bij je past.

Ik wens je heel veel sterkte met je gevoelens!

Hartelijke groet,

Melissa
Team PsyNed
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team Psyned
 
Berichten: 38
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:22


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Web marketing Alkmaar