Angst kind

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Angst kind

door ScorpionQueen » za 07 jan 2017, 12:30

Hallo, ik heb een dochter van 6. Ze was toen ze 1 was bang voor blaadjes die rond dwarrelden. Dat is gelukkig over. Echter is ze ook bang voor dieren. Maakt niet uit wat voor dier het is. Vliegjes, poesjes, hondjes. Nu begin ze zelfs gisteren over de muggen. We hebben van alles geprobeerd. Veel naar de kinderboerderij en veel diertjes proberen te aaien, maar zelfs dat wil/durft ze niet. Ze gaat zelfs niet meer spelen bij klasgenootjes omdat die beestjes hebben. Dit belemmerd haar enorm. We weten ook niet waar deze angst vandaan komt. Zelf hebben we er geen lat van. Wel neemt ze haar jongere zusje hierin mee.
Tevens is ze erg onzeker over veel dingen. Doe ik het zo goed mama is een vraag die veel gesteld word.
We complimenteren haar veel en zeggen dat ze het goed doet enz. maar het blijft heel onzeker.
Ze is een hele leuk spontane meid en kan heel goed meekomen op school.
Wel denken we dat ze over alles na denkt en dat ze verder is dan haar klasgenootjes in sommige dingen.

We zouden heel graag een advies hierin willen hebben en of het verstandig is om eens met iemand te praten. We willen zo graag dat ze een onbezorgde 6 jarige is.
We wonen in kampen.

Groetjes ScorpionQueen
ScorpionQueen
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: za 07 jan 2017, 12:20

Re: Angst kind

door Beheerder » do 26 jan 2017, 15:17

Beste ScorpionQueen,

Je verhaal roept erg veel vragen op, de angst van je dochter kan namelijk heel veel oorzaken hebben. Gaat het hier om een psychologisch proces of is er een relatief simpele verklaring? Daar moeten we proberen achter te komen.

Om te bepalen wat er nou precies speelt is het van belang om zoveel mogelijk kanten van het verhaal te bekijken. Wat vindt de juf op school en wat zegt je dochter zelf? Zijn er dingen gebeurt op de crèche of met andere kinderen? En wellicht was je zelf als kind ook bang voor bepaalde dingen. Dat kan allemaal meespelen.

Je geeft aan dat je dochter erg onzeker is en veel om bevestiging vraagt. Het is goed om ook eens kritisch naar je eigen houding te kijken. Ik zie vaak bij hoog opgeleide ouders dat zij teveel rationaliseren. Wordt er thuis ook genoeg gestoeid, gekieteld en gelachen?

Het kan helpen om zelf wat luchtiger met het probleem om te gaan. Krijgt ze vanwege haar angst bepaalde privileges thuis? Mag ze bijvoorbeeld later naar bed omdat ze overstuur was? Of misschien stellen jullie haar gerust door een complimentje te geven: “Je bent misschien bang voor katten, maar je kunt wel heel goed rekenen.” Als de angst een manier is om aandacht te vragen, dan kan dat op den duur resulteren in een narcistische persoonlijkheidsstoornis.

Omdat ik op basis van jouw bericht moeilijk kan inschatten hoe de vork precies in de steel zit, kan het zeker nut hebben om eens samen met je dochter met een psycholoog te gaan praten. Heeft je dochter echt een probleem of is het helemaal niet zo complex? Het zou bijvoorbeeld ook om een ‘fase’ kunnen gaan of misschien heeft je dochter wel moeite om bepaalde dingen te zien. Je vertelt dat ze vroeger ook al bang was voor vallende blaadjes, is ze misschien überhaupt bang voor onverwachte bewegingen? In dat geval zou een onderzoek in een oogcentrum uitsluitsel kunnen geven.

Groet,

Margreet, psycholoog IJsselmuiden
Beheerder
Beheerder
 
Berichten: 242
Geregistreerd op: za 22 aug 2009, 10:40


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Web marketing Alkmaar