Angst om auto te rijden

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Angst om auto te rijden

door SannevE » do 21 jan 2016, 04:28

Beste psycholoog,

Ik heb sinds vorige week mijn rijbewijs behaald, je zou dus verwachten dat ik dat heel leuk vind en niks anders wil dan auto rijden.
Bij mij is dat echter niet zo...
Ik ben ontzettend bang om alleen te rijden. Ik ben bang dat ik ongelukken veroorzaak of dat het misgaat wanneer ik zelfstandig rijd.
Tijdens de rijlessen had ik het vertrouwen dat er iemand kon ingrijpen, als het fout ging.
Er is echter nooit wat gebeurd tijdens de rijlessen, waar deze angst door zou kunnen komen. Ik weet niet hoe ik hier aan gekomen ben, maar het zorgt ervoor dat ik nu niet durf te rijden.
Iedereen zegt dat ik niet voor niets mijn rijbewijs heb behaald en dat ik dus echt wel kan rijden. Ik weet ook wel dat je niet zomaar je rijbewijs heb, maar ik mis het vertrouwen dat ik echt kan rijden...
Wat kan ik hier aan doen??

Groetjes
SannevE
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: do 21 jan 2016, 04:22

Re: Angst om auto te rijden

door PsycholoogDenHaag » di 26 jan 2016, 15:31

Beste Lezer,

Allereerst gefeliciteerd met het behalen van je rijbewijs, dat is een mooie prestatie. Nog mooier zou het natuurlijk zijn als je hier van kunt genieten en zorgeloos de auto in kunt stappen. Ik begrijp uit je verhaal dat dit nog niet het geval is.

Je vertelt dat je bang bent om alleen te rijden en dat je tijdens de rijlessen wel vertrouwen had omdat er toen iemand naast je zat. Herken je deze gevoelens van onzekerheid ook op andere vlakken in je leven?
Dat je nog niet vol zelfvertrouwen achter het stuur kruipt is trouwens helemaal niet gek. Er zijn ontzettend veel mensen die dit spannend vinden, zelfs zonder dat zich een bepaalde situatie zoals een ongeluk heeft voorgedaan. Wellicht zul je wanneer je meer ervaring opdoet, meer zeker worden van jezelf. Vaak neemt angst op den duur af wanneer je je blootstelt aan hetgeen wat je beangstigd.

Mocht dit niet zo zijn zou je eventueel een cursus voor rijangst kunnen overwegen. Hierbij ga je samen met een specialistische rij instructeur werken aan jouw zelfvertrouwen achter het stuur.

Heel veel succes!

Warme groet,

Suzanne
PsycholoogDenHaag
 
Berichten: 8
Geregistreerd op: di 17 feb 2015, 16:15

Re: Angst om auto te rijden

door SannevE » di 26 jan 2016, 16:00

Beste Suzanne,

Die onzekerheid komt op meer vlakken terug. Ook tijdens mijn opleiding en in mijn privé leven heb ik hier heel veel last van.

Ik heb niet meer gereden sinds ik mijn rijbewijs heb en daardoor is de stap wel heel groot om het nu wel te doen. Het vermijden was in het begin heel makkelijk, maar zorgt er nu voor dat de stap nog groter is.
Wel denk ik dat dit de enige manier is en dat ik alleen op die manier zelfvertrouwen ga krijgen.

Die cursus is een goede tip, die ga ik zeker onthouden. Wanneer ik echt niet alleen durf te rijden en die onzekerheid zo groot blijft, is dat misschien de enige optie.

Bedankt voor je antwoord.

Groetjes Sanne
SannevE
 
Berichten: 2
Geregistreerd op: do 21 jan 2016, 04:22


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 1 gast

cron
Web marketing Alkmaar