Angsdromen over je kind

In dit forum kun je rechtstreeks vragen stellen aan onze angst psychologen. Je krijgt binnen 5 werkdagen antwoord.
Forum regels
We proberen je eerste vraag binnen 5 werkdagen te beantwoorden. Probeer deze vraag zo helder en duidelijk mogelijk te stellen. Alle therapeuten werken op geheel vrijwillige basis mee aan dit forum, zelf hebben ze drukke praktijken dus hou er rekening mee dat vervolgvragen mogelijk pas later of zelfs geen antwoord meer krijgen.

Belangrijk: dit forum is in beheer van Psychologen Nederland. Wij helpen graag zoveel mogelijk mensen met inzicht krijgen in hun psyche en gevoelens en delen daarom soms de antwoorden op de hulpvragen op dit forum via onze blog. Als je hier een vraag post kan het zijn dat jouw vraag - uiteraard anoniem - behandeld wordt op onze blog op psyned.nl.

Angsdromen over je kind

door Horn » di 25 apr 2017, 16:21

Beste meneer of mevrouw,
Mijn zoon woont in het buitenland en heeft een vrouw en zoontje van 8 maanden.
Hij heeft veel stress om het behouden van zijn werk, aanpassen in in andere cultuur en daarnaast het voltooien van een proefschrift. Overdag beleeft hij veel plezier aan zijn zoontje en de hond maar snachts krijgt hij hele nare dromen waarin zijn zoontje iets ergs overkomt.Kennelijk komt het zoveel voor dat zijn vrouw heeft gezegd dat hij ermee naar een huisarts moet gaan.
Zelf heb ik ook vaak gedroomd dat een van mijn kinderen iets overkwam, abnormaal lijkt het mij niet dat je angst hebt om iets wat je dierbaar is te verliezen.
Hij zelf denkt dat hij een beetje voor gek staat als hij hiermee naar een arts gaat.
Ik vraag mij af waar de grens ligt tussen wat nog onder normaal valt en wanneer je stappen moet ondernemen.
Kunnen jullie mij een handvat geven zodat ik hem advies kan geven?
Mvg, E.H.
Horn
 
Berichten: 1
Geregistreerd op: di 25 apr 2017, 16:01

Re: Angsdromen over je kind

door Team Psyned » wo 03 mei 2017, 07:17

Beste E.H.,

Zoals je zelf ook al aangeeft, is het heel normaal dat je je als ouder zorgen maakt over je kind. Zeker bij een pasgeboren kindje dat nog zo afhankelijk van je is. Om de grens te bepalen tussen ‘normaal’ en ‘abnormaal’ gedrag, kunnen jullie onderzoeken in welke mate deze zorgen voorkomen bij je zoon.

Binnen de psychologie kijken we daarbij of bepaalde klachten iemands functioneren beïnvloeden. Je kunt hiervoor aan de volgende vragen denken: Slaapt je zoon slechter door de nare dromen? Maakt hij zich overdag ook zorgen en heeft dit bijvoorbeeld invloed op zijn werk of op zijn stemming? Zijn er bepaalde dingen die hij laat of vermijdt, om te voorkomen dat er iets ergs gebeurt met zijn zoontje?

Verder lees ik dat de nare dromen vaak voorkomen. Dit roept bij mij de vraag op of er nog nachten zijn dat je zoon geen nare dromen ervaart. Komt het aantal nachten met nare dromen vaker voor dan nachten zonder dromen? Als dit zo is, dan zou ik je zoon adviseren naar een psycholoog te gaan.

Hij hoeft niet bang te zijn voor gek te staan als hij met zijn klachten naar een psycholoog gaat. Veel mensen ervaren (overmatige) zorgen of angsten – al dan niet in de vorm van dromen – en vragen daar hulp bij. Samen met een psycholoog kan je zoon onderzoeken waar de angstige gedachten vandaan komen en hoe hij zich minder zorgen kan gaan maken. Een psycholoog kan helpen om anders te gaan denken, bijvoorbeeld door gedachten uit te dagen: zijn de gebeurtenissen in de dromen reëel? Is de kans dat er iets ergs gebeurt wel zo groot als hij denkt?

Tot slot lees ik dat je zoon momenteel in een zeer stressvolle periode zit. Ook hiervoor zou hij hulp kunnen vragen van een psycholoog. Ik zou hem in ieder geval willen adviseren goed de balans te behouden tussen werk en ontspanning, om te voorkomen dat hij op de langere termijn opgebrand raakt van alle stress.

Met vriendelijke groet,

Team PsyNed
Psychologen Nederland (Psyned) helpt dagelijks mensen door heel Nederland met het vinden van de beste hulp. Wij willen psychologie uit de taboesfeer halen en normaliseren, zodat mensen openlijk aan hun eigen mentale weerbaarheid kunnen werken.
Avatar gebruiker
Team Psyned
 
Berichten: 38
Geregistreerd op: do 28 jul 2016, 13:22


Keer terug naar Stel je vraag over angst aan de psycholoog

Wie is er online

Gebruikers op dit forum: Geen geregistreerde gebruikers en 3 gasten

cron
Web marketing Alkmaar